המאבק בקורונה: אושרה בדיקה חדשה באמצעות רוק
התקדמות במאמצים להגדלת מספר הנבדקים לקורונה: ה-FDA האמריקני אישר את שיווקה של בדיקת קורונה חדשה באמצעות דגימת רוק
ביצוע בדיקת קורונה צילום: יוסי זמיר, פלאש 90
התקדמות נוספת במאמצים להגדלת מספר הנבדקים לקורונה: מינהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, אישר את שיווקה של בדיקת קורונה חדשה באמצעות דגימת רוק, הפוטרת מהצורך להשתמש במטושים וחוסכת גם צוותים רפואיים הנדרשים לביצוע הבדיקות כך ע"פ דיווח ב-ynet.
את הערכה החדשה פיתחו חוקרי אוניברסיטת רטגרס בארה"ב. היא תהיה זמינה תחילה בבתי חולים ובמרפאות שונות, אולם לא מן הנמנע שבעתיד יוכלו מטופלים לבצע אותה בעצמם ולמסור את הדגימה בנקודות איסוף.
הבדלים רבים קיימים בין הבדיקה הנוכחית לבין הבדיקה באמצעות רוק, בגישה הנוכחית לבדיקת COVID-19, איש צוות רפואי, לרוב פראמדיק או חובש מד"א נוטל דגימה מהאף או מהגרון באמצעות מטוש, כשהוא ממוגן. לאחר הדגימה נדרש איש הצוות הרפואי להחליף כפפות, ולעתים גם מסכה. כשיעד הבדיקות בישראל עומד על כ-10 אלף ליממה, מדובר בחשש למחסור חמור באספקת הציוד הרפואי, כמו גם צורך במאות צוותי רפואה בודקים, לעומת זאת בבדיקה החדשה מקבל החולה החשוד מבחנה קטנה לתוכה הוא נדרש לירוק מספר פעמים.
לאחר מכן נדרש הנבדק למסור את המבחנה בחזרה לאיש הצוות הרפואי לצורך העברה למעבדה. השיטה החדשה פוטרת מאיש צוות רפואי להתקרב אל החולה, ותאפשר לקבל דגימות רבות במקביל מכמה נבדקים.
גם בשיטה הנוכחית נבדקת נוכחות המטען הגנטי של נגיף הקורונה באמצעות מכשירי PCR. בדיקות מעבדה גילו שהשיטה החדשה זהה לדיוק של דגימות המטוש. לעת עתה, מינהל התרופות האמריקני אישר לבצע את הבדיקה רק במרפאות או בתי חולים, וכי מטופלים שקיבלו תוצאה שלילית, נדרשים לאשר את התוצאה באמצעות שיטת הבדיקה הישנה. זאת עד לאיסוף תוצאות נוסף מכמות נרחבת של מטופלים, שתאושש את רמת הדיוק של השיטה החדשה.
ובינתיים בישראל, היעד כפי שהבטיח ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא של 50 אלף בדיקות, היעד עוד רחוק אך נעשים מאמצים כל העת על מנת להגדיל את הבדיקות, כחלק מהמאצים מכון ויצמן צורף גם למעבדות הבדיקה, והבטיח כי ניתן לבצע שם אלפי בדיקות ביממה.
במעבדות אוניברסיטת תל אביב שאושרו על ידי משרד הבריאות, ממתינים בינתיים ל"אור ירוק" לתחילת הדגימות.