המומחים: לבידוד היו השלכות קשות על חולי דמנציה
היעדר פעילות גופנית, הימנעות מהגעה לטיפול ו/או מעקב במסגרות הרפואיות השונות, שיבוש סדר היום והיעדר או צמצום הקשרים החברתיים, מסבירים ברמב"ם, הם חלק מנסיבות שמאפיינות את התקופה האחרונה עבור אוכלוסיית הסיכון לדמנציה וירידה קוגניטיבית עקב סכנת הקורונה
אילוסטרציה צילום: unsplash
החודשים האחרונים הצליחו להוציא את העולם כולו מאיזון ולהרגיל אותנו לשגרה חדשה, אולם כשמדובר באוכלוסיית החולים הסובלים מירידה קוגניטיבית ומדמנציה, זו בעיה של ממש. לדברי מומחי רמב"ם, במקרים מסוימים מדובר בנסיבות שהובילו להידרדרות במצב הבריאות המוחית.
"עבור כולנו, תקופת ההתמודדות הראשונית עם מגפת הקורונה הייתה תקופה של חוסר ודאות וחוסר שליטה", אומר פרופ' דוד טנה, מנהל המכון לשבץ המוח ולקוגניציה ברמב"ם, "אולם, עבור אותם חולים לשימור השליטה על חיי היום יום יש חשיבות גדולה. כעת, כאשר סדר היום משתנה והמסרים המתקבלים מאמצעי התקשורת, מהמשפחה או מהצוות המטפל אינם תמיד מובנים, הדבר עלול לשבש את שגרת יומם והתנהלותם, ובמקרים מסוימים להוביל להידרדרות במצבם".
היעדר פעילות גופנית, הימנעות מהגעה לטיפול ו/או מעקב במסגרות הרפואיות השונות, שיבוש סדר היום והיעדר או צמצום הקשרים החברתיים, מסבירים ברמב"ם, הם חלק מנסיבות שמאפיינות את התקופה האחרונה עבור אוכלוסיית הסיכון לדמנציה וירידה קוגניטיבית עקב סכנת הקורונה. "יחד עם זאת, אלו בדיוק הפעולות שאותם אנשים צריכים להתמיד בהן בכדי למנוע תחלואה ולשמר את מצב הבריאות המוחית ככל הניתן", מבהירה ד"ר רחל בן חיון, מנהלת השירות הקוגניטיבי ברמב"ם, "גם אנשים הסובלים מקשיים קוגניטיביים קלים ועצמאיים בתפקודי היום יום השגרתיים, התקשו בחלקם לתפקד בתקופה האחרונה. עיבוד זרם ההנחיות וההוראות המשתנות הוביל לעומס קוגניטיבי, הבידוד החברתי הוביל לעומס רגשי והצורך לתפקד עצמאית בפעולות שוטפות הוביל לעומס תפקודי. אני צופה כי כעת, עם החזרה לשגרה, נראה יותר מטופלים עם הרעה במצבם ועליה במספר הפונים החדשים על רקע המחלות הללו".
נוכח חשיבות השמירה על שגרת החיים והמעקב הרפואי של מטופלי המכון ברמב"ם, החליט הצוות המטפל להעמיד שורת שירותים המאפשרים לציבור הסובלים מירידה קוגניטיבית להמשיך ולשמור על הרצף הטיפולי באופנים שונים. "כבימי שיגרה, אנחנו זמינים עבור המטופלים בביקורים פיזיים במכון, כמו גם ברפואה מרחוק באמצעות מפגשים רפואיים מקוונים בווידאו", אומר פרופ' טנה ומדגיש את הסכנה החבויה בהימנעות מפניה לטיפול או מעקב בקרב החולים הללו, "במכון הקוגניטיבי ברמב"ם פועל צוות מומחים רב-תחומי הנותן מענה לטווח רחב של בעיות ומקיים מערכת תמיכה מלאה. אנשים הסובלים מירידה קוגניטיבית בכלל, וציבור מטופלינו בפרט, מוזמנים לפנות אלינו ולקבל את הסיוע הנדרש".