הפרופ' מסביר: זה טוב שהצעירים נדבקים

כמעט 300 ישראלים אובחנו כחולי קורונה ביממה האחרונה • האם ישנה סיבה לדאגה? • פרופ' מוטי רביד מבהיר: "אני תומך בפעולות הממשלה לפתיחת המשק"

הפרופ' מסביר: זה טוב שהצעירים נדבקים

פרופ' מוטי רביד צילום: מתוך ויקיפדיה

האם ישראל עומדת בפני גל שני של קורונה? קבינט הקורונה התכנס אמש (רביעי) לדיון נוסף בנושא הצעדים הבאים ומוכנות המדינה לגל השני של המגפה, ואישר את פתיחת אירועי התרבות והרכבות. החזרה לשגרה מתרחשת בצל העלייה במספר החולים במהלך השבוע האחרון, לרבות 288 חולי קורונה נוספים שאובחנו אתמול. פרופ' מוטי רביד, מנהל בית החולים מעייני הישועה שוחח עם ניסים משעל וגיא פלג ברדיו 103FM והביע את דעתו על הגידול בתחלואה, הוא הסביר מדוע לדעתו בחירת הממשלה להרחיב את פעילות המשק הייתה נכונה.

ראש שירותי בריאות הציבור פרופ' סיגל סדצקי הכריזה בתחילת השבוע כי אנו בתחילתו של גל שני, אך קבינט הקורונה החליט להמשיך בפתיחת המשק ואישר שורה של הקלות. פרופ' מוטי רביד אמר על כך: "אני תומך בפעולות של הממשלה במקרה זה. זה לא גל שני - המגפה פה. הייתה ירידה במספר הנדבקים כי הציבור הקפיד על ריחוק, על מסכות ואנשים לא התקהלו. שחררו את המשק, בעיקר פתחו את מערכת החינוך, והפתיחה לא לוותה במספיק הסברה ובמספיק אכיפה אולי ואז התחילה הדבקה".

הוא הסביר כי ההדבקה "כרגע ברובה המכריע בקבוצות צעירים שמבחינה אפידמיולוגית זה טוב שהם נדבקים, כי לאט-לאט אולי תיווצר חסינות עדר ואנחנו נראה ירידה. בינתיים מה שקורה הוא שכנראה הקשישים למדו להיזהר, ואולי גם הצעירים מכבדים את הריחוק מהקשישים, כי יש פי 10 חולים ממה שהיו לפני שבועיים, לא חולים – נדבקים, ואין יותר חולים, או יש אבל מעט מאוד". כמו כן, הוא ציין כי מספר החיוביים לנגיף הוא פועל יוצא של כמות הבדיקות המתבצעת וכי מאז כניסתו של שר הבריאות החדש יולי אדלשטיין ('הליכוד') לתפקיד, "שונתה המדיניות עושים הרבה בדיקות. עושים הרבה בדיקות - מגלים הרבה נשאים". אך מנגד טען כי איתור החולים וביצוע חקירה אפידמיולוגית על מנת לאתר מקרי מגע ולבודד אותם, "עדיין לא עושים מספיק ואני מקווה שיעשו, כדי להקטין את ההתפשטות הלאה".

גיא פלג ציין בפני מנהל ביה"ח מעייני הישועה כי התשובה לבדיקת הקורונה מתקבלת תוך 3 ימים וכי בפרק זמן זה האדם עלול להדביק אנשים נוספים, פרופ' רביד הסכים עם הטענה ואמר כי הם דיברו על הנושא עם "כל מי שרוצה לשמוע בדרגים הממשלתיים, כולל עם השר. אני התרשמתי שהוא מבין היטב את הבעיה, אין לי ספק שהמנכ"ל הנוכחי מבין את הבעיה כי הוא רופא, היה מנהל בית חולים ויודע טוב מאוד. אז צריך לקוות שבזה יהיה שינוי, כי בינתיים זה לא טוב".

פרופ' רביד הביע את דעתו על אפקטיביות הסגר, והודה כי הוא לא משוכנע שעצירה זה הפתרון, "אנחנו מניחים שהעצירה שהייתה בהתחלה הייתה אפקטיבית. יש הרבה שאומרים שהעצירה הייתה מוגזמת ואפשר היה אחרת, זה חוכמות בדיעבד. היום אני לא חושב שעצירה זה פתרון, הפתרון זה איתור מהיר, מה שעדיין לא עושים, ובידוד של מקרי מגע ואם כן עצירה - אז נקודתית. שכונה פה, שכונה שם, רחוב פה, רחוב שם. לא כללי כי אין לזה טעם, ואפילו לא עירוני. זאת אומרת, אתה מוצא 50 איש בעיר מסוימת? היום יש מספיק אמצעים, ולא צריך לסגור עיר שלמה כדי לפתור בעיה כזאת".

כמו כן, פרופ' רביד ציין כי משיחות שקיים עם אפידמיולוגיים העוסקים בתחום, כולם מסכימים כי יש לאתר את מוקדי התפרצות ולבודד. "יש בדרום תל אביב מוקד, היה אפשר לבודד את האזור לכמה ימים, לעשות מסה של בדיקות, לאתר את רוב הנשאים, אף פעם לא תאתר את כולם, לבודד, וללכת למקום אחר. זה מה שצריך לעשות וזה מה שיעשו אני מניח".

לסיום, מנהל ביה"ח מעייני הישועה התייחס לפתיחת שירותי הרכבת שאושרה אתמול (רביעי) בקבינט הקורונה, ואמר שזו "חדשה נהדרת, אני טוען את זה כבר שבועיים, כי אפשר לפקח על הרכבת שלא תהיה צפופה מדי ואי אפשר לפקח על אוטובוסים שם מצטופפים כמו סרדינים. הגיע הזמן לחזור לחיים איכשהו ולעבוד בשכל".

עריכה: עופרי גליכמן, רדיו 103FM

בחדרי חרדים

 צבע אדום

art