ביקורת קשה על הפרקליטות: שרשרת כשלים בפרשת שחיתות
נציב תלונות הציבור על הפרקליטות בביקורת חריפה על התנהלות הפרקליטות בטיפול בתיק 'איקיוטק': הטיפול בתיק נמשך באופן לא סביר והמתלוננים לא עודכנו בהחלטת הפרקליטות לגנוז את התיק נגד אחד החשודים בפרשה
השופט בדימוס דוד רוזן צילום: מוטי קמחי, פלאש 90
נציב תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות, השופט בדימוס דוד רוזן, פרסם היום (שני) תמצית החלטה ובה ביקורת על שרשרת כשלים בהתנהלות הפרקליטות בפרשת הונאה רחבת היקף. מההחלטה עולה כי הטיפול בתיק נמשך באופן שאינו סביר (למעלה מ-5 שנים), המתלוננים לא עודכנו בהחלטת הפרקליטות לגנוז את תיק החקירה נגד אחד החשודים בפרשה וכן לא תועד כהלכה השימוע שנערך לו.
התיק הפלילי נשוא התלונות עוסק בפרשת הונאה שעוררה סערה ציבורית, במסגרתה בוצעו לכאורה עבירות במיליוני שקלים כלפי אלפי מתלוננים. בעקבות הימשכות ההליכים וסגירת התיק כנגד אחד החשודים הוגשו מספר תלונות שונות, בזמנים שונים, לנציבות התלונות על מייצגי המדינה בערכאות. בירור התלונות העלה כי נפלו פגמים באופן טיפול הפרקליטות בתיק.
הימשכות ההליכים: התיק הועבר לפרקליטות בנובמבר 2013, והיה מצוי בטיפולה למעלה מחמש שנים וחצי, מתוכן שנתיים וחצי בהשלמות חקירה במשטרה. הפרקליטות מסרה בתגובה לנציב כי מדובר בתיק מורכב וסבוך שהצריך השלמות חקירה רבות וארוכות.
הנציב רוזן קבע בהחלטתו כי, "מדובר בהימשכות הליכים שאינה סבירה, ויש בה כדי לפגוע פגיעה לא מבוטלת בהליכים המשפטיים עליהם יוחלט בסופו של יום, ולא פחות חשוב, לפגוע באמון הציבור ברשויות החוק". נציין כי החלטת הנציב בנוגע להימשכות ההליכים בתיק זה ניתנה לפני כשנה.
אי עדכון המתלוננים בדבר גניזת התיק: לטענת הפרקליטות לא נשלחה הודעת עדכון למתלוננים משום שעניינו של אחד החשודים בפרשה טרם הוכרע, ולאור ריבוי המתלוננים בתיק, מצאה הפרקליטות לעדכנם רק לאחר קבלת ההחלטה בעניינם של כל החשודים בפרשה.
הנציב דחה טענה זו, וקבע: "הימנעות מעדכון המתלוננים יש בה כדי לפגוע בזכותם המעוגנת עלי חוק להגיש ערר על החלטת הסגירה בזמן אמת". הנציב הביא נושא זה בפני המשנה לפרקליט המדינה (פלילי) על מנת לתקן את המצב הקיים.
היעדר תיעוד ההחלטה בשימוע: בבירור התלונה עלה, כי השימוע שנערך לחשוד תועד באופן הלוקה בחסר. כך, למשל, התרשומת נרשמה בכתב יד הקשה לקריאה, ונעדרו ממנה פרטים רבים ומהותיים. כמו כן, לא ניתן היה ללמוד ממנה על מועד עריכת הרישום, הנוכחים בשימוע, הסיכום ו/או ההחלטה שנתקבלה ותמצית נימוקיה, הגורם המחליט ומועד קבלת ההחלטה, שמו וחתימתו של עורך הרישום והנחיות לגבי המשך הטיפול בתיק.
בעניין זה קבע הנציב כי "החובה לרשום ולתעד את הליך השימוע בעלת חשיבות רבה, הן לשם סיוע בעבודת הפרקליט והן למערכת כולה, אך לא רק, כי אם גם, על מנת שתתאפשר בקרה פנימית וחיצונית".
עוד הוסיף רוזן כי, "מדובר בכשל חמור, אשר אין להשלים עמו, ויש בהתנהלות זו כדי להעמיד המעוניין להשיג ולערור על ההחלטה לסגור את התיק בעקבות השימוע, בפני שוקת שבורה".
בנציבות תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות מבקשים לציין, כי בירור התלונה הציף שאלה עקרונית שעניינה מסירת עיקרי נימוקי החלטת השימוע למתלוננים. כיום שיטת העבודה בפרקליטות הינה לא למסור את עיקרי נימוקי החלטת השימוע. בתגובתה מסרה הפרקליטות כי הטלת החובה כאמור תהווה נטל בלתי סביר, שאין לה מקום.
הנציב מציין בהחלטתו כי מדובר במידע מהותי עבור מתלונן שירצה להגיש ערר על ההחלטה, ועל כן חובה על הפרקליטות לעשות כן. עוד הוא ציין כי בעבר קיבלה הפרקליטות את המלצת הנציב למסור למתלונן, המבקש לערור על החלטה לסגירת תיק, את עיקרי הנימוקים להחלטה בכתב. בעקבות ההמלצה תוקנו הנחיות פרקליט המדינה העוסקות בכך, והדברים יפים גם לעניין זה.
הנציב המליץ למשנה לפרקליט המדינה לעשות כל שבכוחו על מנת שתיושם הנחיית פרקליט המדינה, כך שעיקרי החלטת סגירת התיק יימסרו בכתב למתלוננים.