מחקר ישראלי מאשר: רמות נמוכות של ויטמין D מגדילות הסיכון לקורונה
מחקר חדש של לאומית שירותי בריאות ואוניברסיטת בר-אילן מצא כי רמות נמוכות של ויטמין D בדם קשורות בסיכון מוגבר של הידבקות בנגיף הקורונה. יתכן שהמחקר, המאשר את ההנחות המוקדמות בעניין, שופך אור על שיעורי ההידבקות הגבוהים יחסית בציבור החרדי שאינו נחשף מספיק לשמש
אילוסטרציה צילום: יהב גמליאל, פלאש 90
הקשר בין ויטמין D לקורונה והקשר החרדי: מחקר משותף של קופ"ח 'לאומית' ושל אוני' 'בר אילן' מצא כי ההנחות שהושמעו לגבי הקשר בין רמות נמוכות של ויטמין D בדם לבין הסיכון לחלות בצורה קשה בקורונה – אכן מבוססות מחקרית. הממצאים עשויים לשפוך אור על סוגיה נוספת שהיא שיעור ההידבקות הגבוה יחסית בציבור החרדי, שכידוע רבים ממנו הם בעלי רמות נמוכות של ויטמין D. המחקר המלא פורסם בכתב העת המדעי FEBS .
קבוצת החוקרים של מכון המחקר של לאומית שירותי בריאות בהובלת ד"ר יבגני מרזון וד"ר אילן גרין, חברו יחד עם חוקרים מהפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי של אוניברסיטת בר-אילן בהובלת ד"ר מילאנה פרנקל-מורגנשטרן, כדי לבדוק האם קיים קשר בין רמת ויטמין D בדם לבין הסיכוי להידבקות בנגיף הקורונה.
החוקרים איתרו את כל המבוטחים בלאומית שירותי בריאות אשר נבדקו לנגיף הקורונה וגם ביצעו בדיקת רמת ויטמין D בדם (סה"כ 7,807 אנשים), מתוכם 782 (10.1%) התגלו כחיוביים לנגיף הקורונה. במחקר נמצא שבקרב מטופלים שנדבקו בנגיף הקורונה הרמה הממוצעת של ויטמין D בדם הייתה נמוכה משמעותית מאשר אלו שלא נדבקו. לפי המחקר, מטופלים עם רמת ויטמין D נמוכה מ 30 נ"ג/מ"ל היו בעלי סיכוי גבוה יותר להידבק בנגיף לעומת מטופלים עם רמת תקינה של ויטמין D.
"הממצא העיקרי של המחקר שלנו הוא הקשר המובהק בין רמת ויטמין D נמוכה בדם לבין הסיכוי להדבק בנגיף SARS-CoV-2 אשר גורם למחלת הקורונה" COVID-19 - , אומר ד"ר יבגני מרזון, מנהל מחלקה לרפואה מנוהלת של לאומית שירותי בריאות. "יתר על כן, בניתוח הנתונים של קבוצת המטופלים החיוביים לנגיף נמצא שבקרב מטופלים עם רמה נמוכה של ויטמין D בדם היה סיכוי גבוה יותר לתחלואה קשה יותר ולצורך באשפוז. גיל מעל 50 היה גורם סיכון משמעותי נוסף לתחלואה קשה" - הוסיף ד"ר מרזון.
ההקשר בין ויטמין D לקורונה אינו חדש, ורופאים כבר מצביעים מאז תחילת המגיפה על צריכה של ויטמין D כאמצעי מניעה נגד המחלה, אם כי נכון לעכשיו מדובר במחקר ראשוני בתחם שנערך בהיקף נרחב. "הממצאים במחקר שלנו תואמים תוצאות של מחקרים אחרים בתחום, אבל המחקר שבוצע בלאומית הוא הגדול והמקיף ביותר שנעשה עד כה בעולם" - אומר ד"ר אילן גרין, מנהל מכון המחקר של לאומית שירותי בריאות.
"לפי הניתוח שלנו, מטופלים החיוביים ל- COVID-19 היו צעירים יותר מאשר אלה שלא נדבקו. שיאי ההדבקה היו בגילאי 25 וגילאי 50" - אומרת ד"ר מילנה פרנקל-מורגנשטרן, ראש המעבדה למחלות מורכבות בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן. "יתכן שאת השיא הראשון סביב גיל 25 אנו מזהים עקב מנהגי ההתקהלות בגילאים צעירים אלו. השיא מסביב לגיל 50 עשוי להיות קשור לאורח החיים שמערב הרבה קשרים חברתיים בשילוב עם מחלות כרוניות" - ממשיכה ד"ר מילנה פרנקל-מורגנשטרן.
ההסבר, לפי החוקרים, הוא שידוע כי ויטמין D חשוב לבריאות העצם ומחסור בו יכול להוביל למחלות כמו רככת אצל ילדים ומצבים דומים אצל מבוגרים כמו אוסטאומלציה (ירידה/פגיעה במינרליזציה של העצם החדשה) ואוסטאופורוזיס (ירידה במסת העצם וחוזקה, ונטיה לשברים. ישנן גם השערות שהוויטמין משפר את מערכת החיסון ועוזר להילחם בזיהומים ווירליים שונים. קיימות גם עדויות מדעיות לתרומת ויטמין D להקטנת הסיכון לזיהומים חריפים בדרכי הנשימה.
לאחרונה אנו עדים לשיח רחב המתקיים בנושא הקשר בין ויטמין D לטיפול או מניעת תחלואה במחלת הקורונה. בתחילת חודש מאי התפרסם מחקר קטן משוויץ אשר הראה כי אצל מטופלים חיובים לנגיף הקורונה (סה"כ 27 איש) הייתה רמת וויטמין D נמוכה יותר מאשר אצל מטופלים עם תוצאה שלילית (סה"כ 80 נבדקים), אך ההבדל לא היה משמעותי סטטיסטית. במחקר אחר פורסמו נתונים אשר מצביעים על קשר בין אזורים באירופה שלתושביהם רמות נמוכות של ויטמין D ובין שיעורי תמותה גבוהים יותר ממחלת הקורונה, אך במחקר זה לא נבדקו באופן ישיר רמות בדם בקרב מטופלים אשר נפטרו מקורונה בהשוואה לאנשים שהחלימו מהמחלה. גם בעיתונות בארץ פורסמו עדויות רבות של חולים שצרכו ויטמין D והם דיווחו שעברו את שלבי המחלה בקלות רבה.
"מפתיע כי מצבים כרוניים, כגון שיטיון, מחלות לב וכלי דם ומחלות ריאה כרוניות, אשר נחשבו כגורמי סיכון במחקרים הקודמים, לא נמצאו במחקר שלנו כגורם המגביר את שיעור ההידבקות" - אומר פרופ' שלמה וינקר, ראש חטיבת רפואה של לאומית שירותי בריאות. "אנו מניחים כי ממצא זה קשור להקפדה על הנחיות משרד הבריאות על ריחוק חברתי בקרב חולים כרוניים" - מסביר פרופ' וינקר. החוקרים השותפים למחקר, ד"ר דמיטרי טבורובסקי וד"ר אלסנדרו גורוחובסקי מהמעבדה של ד"ר פרנקל-מורגנשטרן חושבים כי המחקר הינו בעל משמעות קלינית רבה.
יחד עם זאת יש לציין שאמנם מדובר במחקר אפידמיולוגי גדול ומבוסס אוכלוסייה, אך הוא אינו ניסוי קליני אקראי אשר יכול לקבוע קשר סיבתי בין מתן ויטמין D לבין מניעת הדבקות בנגיף קורונה.
אם ממצאים אלו נכונים, המחקר עשוי לשפוך אור על שאלת היפגעות הציבור החרדי מהמחלה. הציבור החרדי, כידוע, נדבק בשיעור גבוה יחסית, יותר מאשר חלקו באוכלוסיה, וזאת כאשר אין ספק בציבור קיימת הקפדה רבה ומורגשת על ההנחיות שפירסם משרד הבריאות. עם זאת, מאחר ורבים בציבור החרדי סובלים מירידה ברמות ויטמין D בדם (פועל יוצא של אי חשיפה לשמש כתוצאה משימוש בביגוד ארוך), יתכן והמחקר שופך אור גם על נושא זה. יהיה כדאי להמתין ולצפות למחקרים נוספים בתחום, שלבטח יערכו ונערכים בידי יתר קופות החולים.