פריחה וחום בפעוטה התבררו כחיידק אלים

אבחון מהיר שנערך לפעוטה מצא כי הפריחה מצביעה על קיומו של חיידק מסוכן. בזכות הטיפול המהיר ניצלה הפעוטה ממוות בטוח • בבית החולים מזכירים שוב: "אפשר להתחסן נגד חיידק המגניקוקוס. אל תהססו והתחסנו"

פריחה וחום בפעוטה התבררו כחיידק אלים

אילוסטרציה צילום: unsplash

לא סתם פריחה: פעוטה בת שנתיים מירושלים שהגיעה למיון המרכז הרפואי 'שערי צדק' בירושלים לאחר שלא חשה בטוב, אובחנה ברגע האמת כסובלת מחיידק אלים שאיים להתפשט בכל חלקי גופה. בזכות האבחון המהיר והמדוייק והטיפול היעיל שקיבלה, ניצלו בחסדי שמים חייה של הפעוטה.

ס' בת השנתיים מירושלים היא ילדה בריאה בדרך כלל, וכאשר סבלה בביתה מחום ופריחה, הוריה הניחו כי מדובר במשהו ויראלי.  עד שהחלה להקיא שוב ושוב. "שם הבנתי שמשהו לא בסדר", מספרת אמה. "מרגע שהיא החלה להקיא פנינו מיידית לרופא המשפחה שטען כי אין סיבה לחשש. אבל אם לא היינו מתעקשים יתכן כי ס' לא הייתה אתנו היום".

"ס' הגיעה אלינו במצב לא יציב עם פריחה וחום. בבדיקה ראשונית בחדר המיון הצוות הרפואי חשד כי מדובר בחיידק אלים מסוג מנינגוקוק B שעלול לגרום לנזקים בלתי הפיכים לאברי הגוף השונים", מספר ד"ר זאק בראון, מנהל היחידה לטיפול נמרץ ילדים במרכז הרפואי שערי צדק. לדבריו החיידק הוביל ל'ספסיס', מצב בו הזיהום שהחיידק האלים גרם לו החל להתפשט בגופה הזעיר וסיכן את חייה.

בהמשך, סיפר, "ס' טופלה מידית במחלקה לרפואה דחופה באנטיביוטיקה והנשמה והובהלה ליחידה לטיפול נמרץ ילדים לקבלת טיפול תומך משמעותי לייצוב לחץ הדם, הנשמה ואנטיביוטיקה דרך הווריד. בתוך מספר ימים התייצב מצבה ולאחר אשפוז בן שבועיים שוחררה לביתה במצב טוב. אילולי ס' הייתה מגיעה בזמן ייתכן שכבר היה מאוחר מדי".

לדברי ד"ר בראון מדובר בחיידק שנמצא באופן טבעי באוכלוסיות שונות בגרון ולעיתים מסיבה שאינה ידועה הוא מתפתח למחלה קשה כשהחיידק עובר למחזור הדם או למוח.

כנגד חיידק המנינגוקוק B, קיים חיסון המומלץ ע"י משרד הבריאות ואיגוד רופאי הילדים, לתינוקות עד גיל שנתיים. לפי המלצת משרד הבריאות, החיסון ניתן בשתי מנות, כאשר ההמלצה לקבל מנת חיסון ראשונה כבר בגיל חודשיים, החיסון לא נכלל בתוכנית החיסונים של טיפת חלב, אך כל קופות החולים משתתפות במימונו.  "חיסון מוקדם יכול בוודאות גדולה למנוע הידבקות וסכנת חיים, ולכן אנו ממליצים להתחסן" מדגיש ד"ר בראון שמוסיף כי "חשוב מאוד להיות ערניים לסימנים, ובכל מקרה של חום ופריחה חדשה שלא נעלמת בלחיצה יש לפנות מידית עם הילד לחדר המיון".

"אנו מודים להשם ששלח לנו את השליחים הנכונים. הצוות המדהים והמקצועי בשערי צדק שפעל במסירות נפש רבה, עזר לתת את הטיפול המהיר והמקצועי ביותר לס'", אמרו ההורים שסיכמו כי "זה פשוט נס, הגענו לבית החולים בשנייה האחרונה".

מחלה מנינגוקוקית נגרמת על ידי מס' זנים של חיידקים, כאשר הנפוץ ביותר בישראל הנו חיידק מנינגוקוק מסוג B (הגורם להתפרצות של 80% מהמקרים). מדובר במחלה קשה שדוהרת מהר בגוף ובתוך 24 שעות מרגע התפרצות החיידק, עלולה להוביל למחלה קטלנית כדוגמת דלקת קרום המוח, זיהום בדם ואף למוות. האוכלוסייה הרגישה ביותר לחלות במחלה היא תינוקות עד גיל שנתיים, שהם בעלי סיכוי גבוה פי עשרה לחלות מאדם בוגר מרגע חשיפה לחיידק.

תסמיני המחלה אינם ספציפיים ולעתים מורגשים כשפעת רגילה, דבר אשר אינו מאפשר את זיהויה המוקדם וטיפול מיטבי בה. הטיפול במחלה נעשה באמצעות אנטיביוטיקה  שכאשר הוא ניתן בזמן הוא מוריד את התמותה באופן דרסטי, אך במקרים רבים הטיפול ניתן מאוחר - בשלב בו הפגיעה משמעותית ובלתי הפיכה.

בחדרי חרדים

 צבע אדום

art