חילוקי דעות בקבינט הקורונה: רה"מ בעד סגר, גמזו מתנגד

גמזו הציג בקבינט הקורונה את 'תוכנית הרמזור' הדורשת הגבלות בערים 'אדומות', ופתיחה כמעט מוחלטת באיזורים 'נקיים'. רה"מ, וגם המל"ל, מתנגדים נחרצות ודורשים הטלת סגר מוחלט לקראת סוף אוגוסט

חילוקי דעות בקבינט הקורונה: רה"מ בעד סגר, גמזו מתנגד

מחסום/סגר. אילוסטרציה צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

על מסלול ההתנגשות: 'ממונה הקורונה' הפרופ' גמזו הציג היום בקבינט הקורונה את 'תוכנית הרמזור' אותה גיבש, ואשר מבוססת על הגברת המגבלות מצד אחד באיזורים 'אדומים', לצד פתיחתה כמעט מוחלטת באיזורים שיוגדרו 'ירוקים'. אך לפי הדיווחים, מי שהביע התנגדות נחרצת לתוכנית הוא לא אחר מאשר רה"מ נתניהו, שיחד עם המל"ל מבקש לקדם סגר גורף או פתיחה גורפת, ללא חלוקה בין איזורים.

'תוכנית הרמזור' גובשה בידי משרד הביטחון בהתאם להנחיותיו של פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו. "הרמזור" כולל חמש דרגות: פעילות כרגיל, פעילות מורחבת, פעילות מוגבלת, פעילות מצומצמת ופעילות אסורה. לפי התוכנית, באיזור שבו נרשמה תחלואה נמוכה תהיה פעילות רגילה - אז לא יחולו שום הגבלות על הציבור. בשלב הבא תתקיים "פעילות מורחבת", אז תותר התכנסות של עד 250 איש במבנים סגורים ו-500 בתוך מבנה סגור, ומקומות עבודה, פעילויות חינוכיות והשירותים לאזרח יפעלו בתנאי התו הסגול. במצב של תחלואה חמורה יותר, יעבור הרמזור למצב של "פעילות מוגבלת": מערכת החינוך תפעל עד כיתה ה', לצד מסגרות של חינוך מיוחד, כיתות גבוהות יעברו ללמידה במשמרות ולמידה מרחוק, התכנסויות יוגבלו ל-200 איש בשטח פתוח ול-100 איש בתוך מבנה, ומקומות העבודה והשירותים האזרחיים יפעלו כרגיל.

בשלב הבא, "פעילות מצומצמת", רק מסגרות החינוך המיוחד יפעלו במסגרת תנאי "התו הסגול", בעוד הכיתות הנמוכות ילמדו במשמרות, בעוד תלמידי כיתה ו' ואילך יעברו ללמידה מרחוק בלבד, ההתכנסות בשטח פתוח תוגבל ל-50 איש בלבד ול-25 איש בתוך מבנה, בעוד מקומות העבודה יעברו לעבוד מהבית, והשירותים לאזרח ימשיכו לפעול כרגיל. בשלב החמור ביותר, "פעילות אסורה", לא יתקיימו פעילויות חינוכיות כלל מלבד חינוך מיוחד אלא בלמידה מרחוק, ההתכנסויות יוגבלו ל-20 איש בשטח פתוח ועשרה איש בתוך מבנים סגורים, יפעלו בתי עסק המוגדרים כשירותים חיוניים בלבד, וגם השירותים האזרחיים יפעלו במתכונת מוגבלת.

אך לפי הדיווחים, התוכנית נתקלה בהתנגדות נחרצת מצד רה"מ, שמסרב לאפשר מצב שבו בחלק מהערים תהיה פעילות רגילה, בעוד שעל אחרות יוטל סגר. זאת, ככל הנראה, בעקבות הלקחים שהסיק אחרי הסגרים שהוטלו על בני ברק ושכונות בירושלים, צעדים שהובילו למרמור רב בקרב האוכלוסיה החרדית. ככל הנראה, רה"מ תומך בעמדת המל"ל המבקשת להטיל סגר מוחלט לקראת סוף אוגוסט, כשהסגר צפוי להביא עמו את הורדת התחלואה ובכך לאפשר את פתיחת שנה"ל תשפ"א כתקנה.

בפתח הישיבה, בישר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי רמת התחלואה בישראל היא מהגבוהות בעולם. "אלה החדשות הרעות", אמר עם פתיחת הדיון. "החדשות הטובות הן שבשבועיים האחרונים בערך, אנחנו נמצאים ב"פלאטו", גם אחרי שמתקננים ומשנים את שינוי הבדיקה ומספר הבדיקות בסופי שבוע, עדיין אנחנו כנראה ב"פלאטו". שני הנתונים הנוספים - מספר החולים הקשים נטו, הוא מצטבר באופן איטי, לא באופן כזה שברגע זה הוא מאתגר את המערכת, ונשמע על כך מגורמי הבריאות שמשתתפים בדיון".

"הדבר השני, הוא שמספר המתים עולה. מספר המתים כרגע, בשבוע החולף, היה 68 וזה עולה. זה עולה במדינת ישראל, וזה יכול לעלות למספרים גדולים", הוסיף. ראש הממשלה הבהיר כי לפי הצפי המספרים רק יעלו, ו"אנחנו מעריכים שאנחנו לא יכולים להישאר במספר כזה. קודם כל, הכתף הזאת (נתוני התחלואה) יכולה לעלות. היא תעלה אם מספר החולים יעלה, מהרמה הזאת מצבנו יהיה מאוד קשה", אמר.

"אנחנו רוצים להוריד אותו גם לרמה כזאת שנוכל לקטוע את שרשרת ההדבקה, מה שמאוד קשה לעשות כשיש לך אלפי חולים חדשים שמצטרפים למערכת מדי יום", הוסיף. "צריך גם אמצעים דיגיטליים, וגם אמצעים אנושיים כדי לתפוס ולהתחקות אחרי שרשראות ההדבקה. זה מגיע למספרים שאנחנו לא נוכל לעמוד בהם".

במהלך הדיון, נתניהו סימן את המטרות העיקריות שעומדות בפני הממשלה. "במקביל לבניית היכולת לקטוע את שרשרת ההדבקה, אנחנו חייבים להוריד את מספר החולים. אנחנו גם צריכים לקחת בחשבון שאנחנו בחודש אוגוסט, ובחודש ספטמבר אנחנו אמורים להתחיל את שנת הלימודים. הדברים האלה מתנקזים יחד למשימה הגדולה של הורדת עקומת התחלואה, תוך כדי בניית מכון קטיעה. אלו שתי המשימות הגדולות שלנו".

בתום הדיון הוא קרא לאזרחים לעטות מסיכות הגנה. "הצעד הראשון הוא המסיכה: המכשיר הטכנולוגי המתקדם הזה מונע את התחלואה. חובשים אותו כפי שחבשו אותו לפני מאה וכמה שנים, הוא מונע את המחלה. אם לא חובשים - המחלה מתפשטת", אמר, ובירך על מעורבות מערכת הביטחון במאמצים לבלימת המגיפה: "אנחנו חייבים להוריד את התחלואה. פשוט חייבים. אנחנו לא יכולים להשאיר את זה כפי שהוא. יש גם חשיבות רבה לכך שצה"ל נכנס לתוך הפעולה הזאת, בייחוד לגבי מערך קטיעת התחלואה, איתור החולים, בידוד החולים וכדומה. הגל הזה מכה כרגע את רוב המדינות מחדש. מדינות שהצליחו לסגור כמונו והתחילו לפתוח, קיבלו פחות או יותר את מה שקורה אצלנו".

בחדרי חרדים

 צבע אדום

art