מנהלי מחלקות: "אנחנו בוחרים מי יחיה ומי ימות"

לאחר התרעות ואזהרות רבות, בכירים בבתי החולים אומרים: "אנחנו במלחמת התשה, למונשמים אין מיטות במחלקות טיפול נמרץ קורונה". פרופ' אש: "העומס יימשך עד לסוף הגל הרביעי

מנהלי מחלקות: "אנחנו בוחרים מי יחיה ומי ימות"

בכירים בבתי החולים ברחבי הארץ, שבים ומתריעים מפני טיפול לקוי שהחולים קשה המתאשפזים מקבלים ואומרים כי: "כבר עכשיו בבתי החולים בארץ נאלצים לעשות בחירות והעדפות בין חולי הקורונה".

הבחירה הבלתי אפשרית היא בין החולים במצב קריטי שיחוברו למכשיר הלב והריאה המלאכותיים (האקמו) לבין אלה שאין די מכשירים כדי לחבר אותם אליהם. נאלצים לבחור בין חולי הקורונה שבמצב קשה מאוד והמחוברים למכונות הנשמה שיש מיטה עבורם במחלקה לטיפול נמרץ קורונה, לבין אלה שאין להם מקום במחלקה הייעודית ושיטופלו על ידי צוות סיעודי ורפואי פחות מיומן ומנוסה בטיפול בחולים מונשמים.

התרעה חמורה זו, הועלתה על ידי ד"ר אורלי ויינשטיין, ראש חטיבת בתי החולים בקופת חולים כללית, בפגישה שהתקיימה ביום ראשון בין מנהלי בתי חולים עם פרופ' נחמן אש, מנכ"ל משרד הבריאות. ד"ר ויינשטיין אחראית מתוקף תפקידה לכמחצית מבתי החולים בישראל שהם בבעלות כללית, כולל בתי החולים בילינסון, סורוקה, קפלן, העמק וכרמל. כך מפרסם הבוקר רן רזניק ב'ישראל היום'.

ההתרעה החמורה וחסרת התקדים בגל הנוכחי של הקורונה נאמרה בעקבות דבריו בפגישה של פרופ' מסעד ברהום, מנהל בית החולים הממשלתי לגליל בנהריה, שהזהיר בפגישה כי: "אנחנו קרובים מאוד למצב של בחירה והעדפה בין חולים" במחלקות הקורונה.

לדברי מנהלים ורופאים בכירים בבתי החולים, האמירה חסרת התקדים של ד"ר ויינשטיין נאמרה בעקבות שיחה עם מנהלי בתי החולים שבבעלות כללית, שחלקם הזהירו שכבר עכשיו נאלצים לבחור בין החולים.

עוד אמרו הבכירים שהמצב הקשה של אי־ספיקה ותמותה של חולים עקב מחסור במיטות טיפול נמרץ ומכשירי אקמו קיים בימים האחרונים במרבית בתי החולים בישראל - גם באלה שבבעלות כללית וגם באלה שבבעלות משרד הבריאות.

מנהל מחלקה באחד מבתי החולים הממשלתיים הגדולים בארץ אמר ל"ישראל היום" כי במחלקות הקורונה ברוב בתי החולים בארץ מצוותים "רופאים ואחיות לא מיומנים, שלא יודעים לטפל בחולים קשה, ולחלקם אין בכלל מושג מה לעשות בלילה עם החולים, ועל זה משלמים חולים בחייהם וגם הרופאים נשחקים מאוד. חלק מהצוותים בחלק ניכר ממחלקות הקורונה לא מסוגלים להתמודד עם המצבים הקשים מאוד של חולי הקורונה, והם לא יודעים ולא מנוסים בהתמודדות עם חולים מונשמים. זו גם סכנת נפשות לחולים, וגם הרופאים יוצאים מהתורניות שבורים ומרוסקים לגמרי. המשמעות היא קטסטרופלית ואיכות הטיפול במקרים האלה היא בתחתית וירודה ביותר, וכל זה קורה כשהציבור כלל לא יודע על זה ומנהלי בתי חולים משדרים 'עסקים כרגיל'".

ממשרד הבריאות נמסר אז כי "המשרד עוקב מקרוב לאורך כל משבר הקורונה אחר התפוסות בבתי החולים".

בחדרי חרדים

 צבע אדום

art