מפתיע: זו הדרך שתשמרו על המלפפונים טריים ופריכים לאורך זמן
ניסוי הדגמה במכון וולקני מצא פתרון לדילמה הביתית המוכרת: איך שומרים על מלפפונים שלא יהפכו רכים ומקומטים • כך תוכלו לשמור עליהם פריכים ורעננים
כמעט בכל בית מוכר הרגע שבו המלפפון, שהיה עד לא מזמן ירוק ורענן, הופך לרך, מקומט ולעיתים גם רטוב ומאוס. ניסוי הדגמה שנערך במכון וולקני על ידי פרופ’ רון פורת, חוקר מוביל בתחום אחסון פירות וירקות, מציע פתרון ברור ופשוט - ומראה איך באמת נכון לאחסן מלפפונים כדי לשמור עליהם טריים לאורך זמן.
במהלך הניסוי חולקו המלפפונים לשלוש קבוצות שונות שהונחו במקרר: מלפפונים שהונחו באריזת פלסטיק פתוחה, מלפפונים שנשמרו בשקית ניילון בלבד, ומלפפונים שנעטפו בנייר סופג יבש והוכנסו לשקית ניילון.
לאחר תשעה ימים התוצאות דיברו בעד עצמן: בקבוצה הראשונה המלפפונים התכווצו ואיבדו את הפריכות. בקבוצה השנייה הם נותרו שלמים, אך התרככו והיו מכוסים בלחות רבה. לעומת זאת, בקבוצה השלישית - המלפפונים נשארו מוצקים, יבשים מבחוץ ונראו כמעט כאילו נקטפו אתמול.
הסיבה נעוצה במבנה הביולוגי של המלפפון, שמורכב מכ־96% מים. במקרר, כשהוא חשוף לאוויר, המים מתאדים מתאי הצמח ולכן המלפפון מתכווץ ומתקמט. שקית ניילון מונעת אידוי, אך יוצרת עיבוי שמעודד חיידקים ועובש. כאן נכנס לפעולה הנייר הסופג: הוא עוצר את הלחות, שומר על סביבה יבשה יחסית ועדיין מונע את התייבשות הירק.
המסקנה: הדרך הטובה ביותר לשמור על מלפפונים היא לעטוף כל אחד מהם בנייר סופג יבש, להכניס לשקית ניילון סגורה למחצה (כך שתתאפשר מעט זרימת אוויר), ולא לשטוף לפני האחסון - אלא רק לפני האכילה, מפני שטיפות המים שנותרות על הקליפה מאיצות את תהליך הריקבון. כך ניתן להאריך את חיי המדף שלהם עד כשבועיים, תוך שמירה על מרקם פריך ורענן.
