4 תחליפים מפתיעים לשום טרי - שגם השפים לא תמיד מכירים
אין לכם שום במטבח? אל דאגה. מהשאלוטים ועד לאבקת שום ואפילו תבלין הודי בשם "אספטידה". כך תשמרו על הטעם העשיר גם בלי השיניים הריחניות
שום הוא אחד המרכיבים החשובים ביותר בכל מטבח, כמעט כל תבשיל מתחיל בכמה שיני שום. אבל מה עושים כשהקופסה ריקה, החנות סגורה, או כשפשוט לא מתחשק להתמודד עם הריח?
במגזין האוכל -allrecipes מפרסמים את החדשות הטובות: יש תחליפים מצוינים לשום טרי, שגם ישמרו על עומק הטעם ולעיתים אף יוסיפו ניחוח ייחודי משלהם.
1. נצרי שום (Garlic Scapes)
באביב, בדוכני החקלאים תמצאו נצרים ירוקים ומסולסלים, הנבטים הצומחים מעל שיני השום שבאדמה. אל תתנו למראה העדין להטעות אתכם: הם מלאים בטעם עז של שום טרי עם רמז ירקרק. חתכו דק והוסיפו לסלטים קרים, רטבים או תבשילים הדורשים שום חי.
היחס: כמות זהה לנדרש בשום קצוץ טרי.
2. שאלוט (Shallot)
השאלוט הוא בן כלאיים בין בצל לשום, מה שהופך אותו לתחליף מושלם במיוחד במתכונים שבהם יש גם בצל. הוא מעניק עומק טעם עדין יותר ומתאים במיוחד לרטבים, מרקים ומוקפצים. השתמשו בכמות זהה לזו של הבצל שבמתכון.
3. אבקת שום (Garlic Powder)
אם אין שום טרי, אבקת שום היא הבחירה השנייה הטובה ביותר. היא מתאימה לכל מנה מבושלת, תבשילים, רטבים, בשרים ואפילו לגבינת שום-לחם. המרה נכונה: רבע כפית אבקה שווה בערך לשן שום אחת. רק היזהרו: במנות לא מבושלות האבקה עלולה להיות גרגירית מדי.
4. אספטידה (Asafoetida)
אם לא שמעתם על זה, אתם לא לבד. אספטידה - או “הינג”, היא תבלין הודי ואיראני נפוץ מאוד, שמעניק ניחוח המזכיר שום ובצל, אך בלי שייכות לאותה משפחה בוטנית (לכן מתאים גם לאלרגיים לשום).
מדובר בשרף מיובש של שורש מצמח ממשפחת הסוככיים, בעל טעם עז במיוחד. מספיקה שמינית כפית בלבד לשתי-שלוש שיני שום.
למה בכלל לחפש תחליפים לשום?
לא כולם אוהבים את טעמו החזק, אחרים נמנעים ממנו בגלל רגישות או דיאטה מסוימת, ויש כאלה שרוצים טעם עדין יותר למנות רומנטיות. למזלנו, המטבח מלא באפשרויות שמחליפות את השום בלי לפגוע בטעם.
טיפים אחרונים:
-
התחילו בכמות קטנה וטעמו תוך כדי בישול - חלק מהתחליפים עזים במיוחד.
-
זכרו: תחליפים כמו שאלוט או נצרי שום שונים בעוצמה, אז התאימו לפי ההעדפה האישית.
-
אם אתם צורכים שום למטרות בריאותיות, תוספי תזונה יוכלו להשלים את החסר.
